Cik izdevīgi ikdienā ir pārvietoties ar "Dacia" mašīnu, kas aprīkota ar ECO-G gāzes iekārtu? / DACIA NORDE / Jaunumi

Cik izdevīgi ikdienā ir pārvietoties ar "Dacia" mašīnu, kas aprīkota ar ECO-G gāzes iekārtu?

Izvēloties automobili ar rūpnīcā uzstādītu ECO-G iekārtu, auto īpašnieks izvēlas drošu un pārbaudītu tehnoloģiju, kas ir ekonomiskāka nekā dīzeļdzinēji. Šo degvielu iegūst no naftas un dabasgāzes. Sašķidrināta gāze glabājas transportlīdzekļa tvertnē un pēc tam atkal izplešas pirms sadegšanas dzinēja nodalījumā.

Transportlīdzekļi, kuru dzinēji ir aprīkoti ar LPG (liquified petroleum gas – sašķidrināta naftas gāze) iekārtu, ir izdevīgāki ekspluatācijas izmaksu ziņā, un tie ir alternatīva ar benzīnu darbināmiem transportlīdzekļiem. ECO-G arī mazāk kaitē apkārtējai videi, jo tās CO2 emisijas ir par 10% mazākas nekā automobiļiem ar benzīna dzinēju. ECO-G degviela ir videi mazāk kaitīga izvēle ekspluatācijai pilsētās.

Kādi ir galvenie ieguvumi no pārvietošanās ar automašīnu, kurai ir ECO-G gāzes iekārta?

Kā vienu no ieguvumiem "Dacia Norde" salona tirdzniecības vadītājs Aleksandrs Parškovs min, ka ar LPG aprīkotas mašīnas ir videi draudzīgākas (ekoloģiskākas), ar zemākiem CO2 izmešiem (salīdzinot ar tādu pašu modeli ar benzīna vai dīzeļa dzinēju) un zemāku ekspluatācijas gada nodokli.

Tāpat LPG automašīnu versijas ir vien dažus simtus eiro dārgākas par analoģisko modeli un komplektāciju ar benzīna dzinēju un daudz lētākas par modeļiem ar dīzeļa dzinēju. Turklāt bieži vien rūpnīca atbalsta ekoloģiskāko automašīnu pircējus un piedāvā tiem speciālās akcijas, kā, piemēram, bezmaksas ziemas riepu komplektus.

Parškovs norāda: ja pirkumam tiek piesaistīts banku līzings, tad arī no banku puses bieži vien tiek piedāvāti izdevīgāki nosacījumi, piemēram, samazināta procentu likme.

Gāzes balons tiek izvietots rezerves riteņa vietā, un standarta komplektā nāk elektriskais kompresors un riepu līme, ar ko var ātri un viegli saremontēt riepu. Ja bojājums ir nopietnāks, tad ražotājs piedāvā bezmaksas palīdzību ceļā pa visu Eiropu.

LPG iekārtu montē rūpnīcās konveijerā, un tai ir tādas pašas garantijas kā mašīnai ar benzīna vai dīzeļa dzinēju. "Dacia" automašīnām pieejama piecu gadu vai 100 000 km garantija.

Kāds ir degvielas patēriņš un cik tas ir izdevīgi?

Vidējais degvielas patēriņš ir atkarīgs no modeļa, piemēram, "Sandero Stepway ECO-G" modeļa vidējais patēriņš (pēc ražotāja datiem, WLTP standarta) ir līdz 7,2 litriem uz 100 km. Reizinot uz vidējo LPG degvielas cenu, 0,685 eiro/litrā, sanāk, ka izmaksas ir 4,93 eiro uz 100 km. Ņemot vērā, ka uz 100 km ir iespējams iekļauties zem pieciem eiro, ilgtermiņā var ietaupīt vairāk naudas, stāsta Parškovs.

Turklāt šajā gadījumā vērā nav ņemtas degvielas uzpildes staciju lojalitātes programmas, kurās ir pieejamas vēl draudzīgākas degvielas cenas.

Tāpat LPG degviela ir pieejama gan specializētās stacijās, gan arī ierastajās degvielas uzpildes stacijās. Uzpildīšana ir elementāra un tikai nedaudz atšķiras no benzīna vai dīzeļdegvielas uzpildes.

Autoražotājs "Dacia" piedāvā dzinējus ar rūpnīcā uzstādītu ECO-G iekārtu "Jogger", "Sandero" un "Duster" modeļiem. Plašāk piedāvājums atrodams šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar TVNET